Szybka kolacja – krewetki z sosem limonkowym

Dość często robię te krewetki na kolację. Gdy nie mam pomysłu, gdy mam ochotę na krewetki, gdy trzeba szybko coś przygotować. Oczywiście w naszych warunkach kupno świeżych krewetek, nie jest takie łatwe, ale mrożone można kupić już bardzo dobrej jakości.

Nie jestem tylko pewien, czy esencją tej potrawy nie jest przypadkiem sos, w którym moczy się pieczywo. Limonkowo-czosnkowy. Esencjonalny.

Całość jest traktowana jako część posiłku złożonego z wielu tapas, ale na tyle uwielbiamy, że zwykle jest to po prostu cała kolacja.

Krewetki z sosem limonkowym

Rodzaj przekąska
Kuchnia hiszpańska
Liczba osób 2 osoby

Składniki
  

  • 250 g krewetek średnich
  • 1 szt. limonka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 4 ząbki czosnek
  • 125 ml białe wino
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach

Wykonanie
 

  • Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i od razu dodać posiekany w cienkie plasterki czosnek. Powinien się gotować, nie smażyć. Dodać płatki chili.
  • Po 2-3 minutach dodać rozmrożone i wysuszone krewetki. Smażyć ok. 3 minut
  • Dodać drobno startą skórkę z limonki i sos z połowy. Wlać białe wino. Gotować jeszcze ok. 2 minut.
  • Posypać natką pietruszki, podawać z pieczywem.
Słowo kluczowe krewetki, tapas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating