Cofnij

Krewetki z sosem limonkowym

Rodzaj przekąska
Kuchnia hiszpańska
Liczba osób 2 osoby

Składniki
  

  • 250 g krewetek średnich
  • 1 szt. limonka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 4 ząbki czosnek
  • 125 ml białe wino
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach

Wykonanie
 

  • Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i od razu dodać posiekany w cienkie plasterki czosnek. Powinien się gotować, nie smażyć. Dodać płatki chili.
  • Po 2-3 minutach dodać rozmrożone i wysuszone krewetki. Smażyć ok. 3 minut
  • Dodać drobno startą skórkę z limonki i sos z połowy. Wlać białe wino. Gotować jeszcze ok. 2 minut.
  • Posypać natką pietruszki, podawać z pieczywem.
Słowo kluczowe krewetki, tapas