Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Krewetki z sosem limonkowym
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Rodzaj
przekąska
Kuchnia
hiszpańska
Liczba osób
2
osoby
Składniki
250
g
krewetek
średnich
1
szt.
limonka
oliwa z oliwek
do smażenia
4
ząbki
czosnek
125
ml
białe wino
natka pietruszki
1/2
łyżeczki
chili w płatkach
Wykonanie
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i od razu dodać posiekany w cienkie plasterki czosnek. Powinien się gotować, nie smażyć. Dodać płatki chili.
Po 2-3 minutach dodać rozmrożone i wysuszone krewetki. Smażyć ok. 3 minut
Dodać drobno startą skórkę z limonki i sos z połowy. Wlać białe wino. Gotować jeszcze ok. 2 minut.
Posypać natką pietruszki, podawać z pieczywem.
Słowo kluczowe
krewetki, tapas