Dość często robię te krewetki na kolację. Gdy nie mam pomysłu, gdy mam ochotę na krewetki, gdy trzeba szybko coś przygotować. Oczywiście w naszych warunkach kupno świeżych krewetek, nie jest takie łatwe, ale mrożone można kupić już bardzo dobrej jakości.
Nie jestem tylko pewien, czy esencją tej potrawy nie jest przypadkiem sos, w którym moczy się pieczywo. Limonkowo-czosnkowy. Esencjonalny.
Całość jest traktowana jako część posiłku złożonego z wielu tapas, ale na tyle uwielbiamy, że zwykle jest to po prostu cała kolacja.

Krewetki z sosem limonkowym
Składniki
- 250 g krewetek średnich
- 1 szt. limonka
- oliwa z oliwek do smażenia
- 4 ząbki czosnek
- 125 ml białe wino
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
Wykonanie
- Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i od razu dodać posiekany w cienkie plasterki czosnek. Powinien się gotować, nie smażyć. Dodać płatki chili.
- Po 2-3 minutach dodać rozmrożone i wysuszone krewetki. Smażyć ok. 3 minut
- Dodać drobno startą skórkę z limonki i sos z połowy. Wlać białe wino. Gotować jeszcze ok. 2 minut.
- Posypać natką pietruszki, podawać z pieczywem.