Brukselka z tofu

Brukselka niezmiennie będzie kojarzyła mi się z P. Jak wielu facetów, których czas młodości przypadł na czas PRL-u, próbował unikać wojska. W tym celu wybierało się przeróżne – czasem dziwne szkoły. P. wylądował w jakiejś rolniczej. Jedną z prac, jaką miał napisać dotyczyła uprawy brukselki. I jak opowiadał: – ja nawet nie wiedziałem, jak to rośnie. Te małe główki na grządkach wyrastają?

Brukselka jest tym warzywem, których wiele osób nie znosi – smak, zapach jest dla nich odstręczający. Odpowiedzialny za to jest jeden z jej składników, czyli fenylotiomocznik. odpowiedzialny za czucie smaku gorzkiego, związanego ze zmiennością w obrębie jednego z genów.

Ponieważ do nich nie należę, to zaproponowany w Obfitości przepis, od razu przyciągnął moją uwagę.

Brukselka z tofu

Rodzaj Obiad
Liczba osób 4 osoby

Składniki
  

marynata

  • 2 łyżki slodki sos chili
  • 1,5 łyżki sos sojowy
  • 3 łyżki olej sezamowy
  • 1 łyżeczka ocet ryżowy
  • 1 łyżka sos klonowy

pozostałe składniki

  • 150 g twarde tofu
  • 500 g brukselka
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • dymka pokrojona na plasterki
  • 1/2 szt mała czerwona chili
  • 120 g grzyby shiitake w plasterkach
  • świeża kolendra
  • sezam prażone nasiona

Uwagi

  1. Wymieszać w miseczce składniki marynaty.
  2. Dodać tofu pokrojone w kostkę (ok. 1 cm)
  3. Brukselkę umyć, przyciąć u nasady i pokroić na 2-3 plastry wzdłuż.
  4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć partiami brukselkę z odrobiną soli (ok. 2-3 min). Powinny się zrumienić, ale pozostać chrupkie.
  5. Po usmażeniu brukselki, przesmażyć dymkę, chili i grzyby. Całość przełożyć do miski z brukselkami.
  6. Na patelni usmażyć partiami tofu wyjęte z marynaty, po 2 minuty z każdej strony.  Przełożyć do pozostałych składników i wymieszać
  7. Dodać pozostałą z tofu marynatę oraz posiekaną kolendrę. Polać odrobiną oleju sezamowego.
Słowo kluczowe wegetariańska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating