Brokuł i sery [aktualizacja: Kalafior i sery]

W sklepie na “B” zobaczyłem wędzoną scamorzę. To włoski ser, pochodzący z południa Włoch (Apulia, Kalabria). Skojarzyłem niemal natychmiast z jakimś przepisem, w którejś z książek Ottolnghiego i okazało się, że w Obfitości jest frittata z kalafiorem i właśnie wędzoną scamorzą.

Kalafiorów wieczorem w sklepie już nie było, ale były piękne brokuły. Więc szybka (choć chyba niezbyt lekka) kolacja gotowa. Całość, mimo dwóch serów niezmiernie puszysta i lekka w smaku. Kalafior byłby mniej wyraźny

Podam więc moją wersję w proporcji dla dwóch osób.

Frittata z kalafiorem i serami

Rodzaj kolacja
Liczba osób 2 osoby

Składniki
  

  • 1/2 szt. brokuł podzielony na małe różyczki
  • 3 szt. jajko
  • 2 łyżki śmietana 18 lub 22
  • 1 łyżka musztarda Dijon
  • 1 łyżeczka wędzona papryka słodka opcjonalnie ostra
  • szczypior drobno posiekany
  • 75 g wędzona scamorza starta
  • 30 g cheddar dojrzały, starty
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
 

  • W osolonym wrzątku gotować brokuły ok. 3-4 minut. Odcedzić, osuszyć
  • W misce rozbić jaja, wymieszać ze śmietaną, musztardą i papryką. Dodać 3/4 serów, doprawić solą i pieprzem.
  • Na niedużej żeliwnej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić brokuły. Smażyć ok. 5 minut, nie mieszając.
  • Zalać masą jajeczną i smażyć ok. 5 minut. Posypać resztką serów.
  • Wstawić do piekarnika (190 C) na 10-12 minut, aż całość się zetnie. Po wyjęciu na chwilę odstawić.
Słowo kluczowe brokuły, wegetariańska

 

[aktualizacja 13.08.2020]

Zrobiłem z kalafiorem, a zamiast papryki słodkiej dodałem ostrej. Korciło mnie, żeby dodać kaparów.

W rodzinnym głosowaniu kalafior zwyciężył 2:0

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating