W sklepie na “B” zobaczyłem wędzoną scamorzę. To włoski ser, pochodzący z południa Włoch (Apulia, Kalabria). Skojarzyłem niemal natychmiast z jakimś przepisem, w którejś z książek Ottolnghiego i okazało się, że w Obfitości jest frittata z kalafiorem i właśnie wędzoną scamorzą.
Kalafiorów wieczorem w sklepie już nie było, ale były piękne brokuły. Więc szybka (choć chyba niezbyt lekka) kolacja gotowa. Całość, mimo dwóch serów niezmiernie puszysta i lekka w smaku. Kalafior byłby mniej wyraźny
Podam więc moją wersję w proporcji dla dwóch osób.

Frittata z kalafiorem i serami
Składniki
- 1/2 szt. brokuł podzielony na małe różyczki
- 3 szt. jajko
- 2 łyżki śmietana 18 lub 22
- 1 łyżka musztarda Dijon
- 1 łyżeczka wędzona papryka słodka opcjonalnie ostra
- szczypior drobno posiekany
- 75 g wędzona scamorza starta
- 30 g cheddar dojrzały, starty
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Wykonanie
- W osolonym wrzątku gotować brokuły ok. 3-4 minut. Odcedzić, osuszyć
- W misce rozbić jaja, wymieszać ze śmietaną, musztardą i papryką. Dodać 3/4 serów, doprawić solą i pieprzem.
- Na niedużej żeliwnej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić brokuły. Smażyć ok. 5 minut, nie mieszając.
- Zalać masą jajeczną i smażyć ok. 5 minut. Posypać resztką serów.
- Wstawić do piekarnika (190 C) na 10-12 minut, aż całość się zetnie. Po wyjęciu na chwilę odstawić.
[aktualizacja 13.08.2020]
Zrobiłem z kalafiorem, a zamiast papryki słodkiej dodałem ostrej. Korciło mnie, żeby dodać kaparów.
W rodzinnym głosowaniu kalafior zwyciężył 2:0