Kalafior, granat, pistacje, szałwia

Rozszerzając nieco formułę speculatio zainstalowałem w WordPressie dodatek pozwalający wyświetlać przepisy w ujednoliconej formie. Dzięki temu będzie odrobinę większy porządek. A może w przyszłości i jakiś indeks potraw. Kto wie, kto wie…

Ottolenghi wydaje się być takim kucharzem, którego przepisy otwierają wyobraźnię. Oczywiście warto podążać, za jego wskazówkami, ale czasami sens mają drobne zmiany, a nawet przemodelowanie całości. Wszystko jest indywidualne. Mimo, że lubię kwaskowość potraw, to muszę ograniczać czasami jego zapędy. Najważniejsza jest jednak wyobraźnia i to co robi ze składnikami. W moim przypadku oznacza to, że gdy czytam składniki, to już włącza mi się wyobraźnia i świecą oczy na sam pomysł.

Tak było z sałatką z kalafiora, pestkami granatu i pistacjami. Granat i pistacje. Czerwone i zielone. Do tego niedoceniany kalafior. Tym razem przepis pochodzi z Prosto, o której tylko wspomniałem.

Całość przepisu to połączenie kalafiora pieczonego z surowym. I tu właśnie konieczna jest pewna modyfikacja. Autor sugeruje, żeby użyć ⅓ surowego kalafiora do potrawy. Taka proporcja to zdecydowanie za dużo. Moim zdaniem wystarczy jedna duża różyczka (w przypadku mniejszego kalafiora). To będzie raczej ⅙ może ⅛. 

Zrobiłem jednak tak jak sugerował i zostałem ze startą miseczką surowego. Co można zrobić? Spróbujmy najprościej – zróbmy placuszki. Jajko, trochę mąki, posiekana szałwia i gotowe. Jako przekąska w sam raz. Czuć aromat kalafiorowy. W wersji nie wege, dobrze będzie pasowała tam wkrojona drobno gotowana szynka. 

Sałatka z kalafiorem, pestkami granatu i pistacjami

Yotam Ottolenghi/Prosto
Rodzaj Sałatki
Liczba osób 4 osoby

Składniki
  

  • 1 szt. kalafior duży (ok. 800 g)
  • 1 szt. cebula
  • 80 ml oliwa
  • natka pietruszki
  • mięta
  • estragon
  • 1/2 szt. granat
  • 40 g pistacje łuskane
  • 1 łyżeczka kumin mielony (użyłem zataru)
  • 1 1/2 łyżeczka sok z cytryny
  • sól

Wykonanie
 

  • Rozgrzać piekarnik do 200C (termoobieg)
  • Na grubej tarce zetrzeć część kalafiora (jedną dużą różyczkę).
  • Resztę kalafiora podzielić na różyczki ok. 3 cm. Wymieszać w misce razem z najmłodszymi liśćmi kalafiora i cebulą pokrojoną w plasterki. Polać oliwą i posypać solą.
  • Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut. Powinny się zarumienić i zmięknąć. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
  • Przełożyć upieczony kalafior do salaterki, dodać oliwę, posiekane zioła, przyprawy i posypać startym surowym kalfiorem. Wymieszać i podawać
Keyword granat, kalafior, pistacje, wegetariańska
Placki z kalafiora z szałwią

Placki z kalafiora i szałwii

GZalewski
Rodzaj przekąska
Liczba osób 2 osoby

Składniki
  

  • 1/3 szt. kalafior
  • 1 szt. jajko
  • 1-2 łyżki mąka
  • 50 ml mleko
  • szałwia kilka listków do posiekania i do usmażenia
  • olej do smażenia

Wykonanie
 

  • Surowego kalafiora zetrzeć na tarce lub posiekać w blenderze
  • Jajko roztrzepać z mąką i mlekiem na rzadkie ciasto
  • Dodać kalafiora oraz posiekane listki szałwii. Dokładnie wymieszać. Być może trzeba będzie nieco zagęścić mąką.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • Na koniec usmażyć całe listki szałwii na chrupko i położyć na każdym z placków
  • Opcjonalnie (w wersji nie wege) dodać do placków posiekany plaster gotowanej szynki
Keyword kalafior, wegetariańska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating