Rozszerzając nieco formułę speculatio zainstalowałem w WordPressie dodatek pozwalający wyświetlać przepisy w ujednoliconej formie. Dzięki temu będzie odrobinę większy porządek. A może w przyszłości i jakiś indeks potraw. Kto wie, kto wie…
Ottolenghi wydaje się być takim kucharzem, którego przepisy otwierają wyobraźnię. Oczywiście warto podążać, za jego wskazówkami, ale czasami sens mają drobne zmiany, a nawet przemodelowanie całości. Wszystko jest indywidualne. Mimo, że lubię kwaskowość potraw, to muszę ograniczać czasami jego zapędy. Najważniejsza jest jednak wyobraźnia i to co robi ze składnikami. W moim przypadku oznacza to, że gdy czytam składniki, to już włącza mi się wyobraźnia i świecą oczy na sam pomysł.
Tak było z sałatką z kalafiora, pestkami granatu i pistacjami. Granat i pistacje. Czerwone i zielone. Do tego niedoceniany kalafior. Tym razem przepis pochodzi z Prosto, o której tylko wspomniałem.
Całość przepisu to połączenie kalafiora pieczonego z surowym. I tu właśnie konieczna jest pewna modyfikacja. Autor sugeruje, żeby użyć ⅓ surowego kalafiora do potrawy. Taka proporcja to zdecydowanie za dużo. Moim zdaniem wystarczy jedna duża różyczka (w przypadku mniejszego kalafiora). To będzie raczej ⅙ może ⅛.
Zrobiłem jednak tak jak sugerował i zostałem ze startą miseczką surowego. Co można zrobić? Spróbujmy najprościej – zróbmy placuszki. Jajko, trochę mąki, posiekana szałwia i gotowe. Jako przekąska w sam raz. Czuć aromat kalafiorowy. W wersji nie wege, dobrze będzie pasowała tam wkrojona drobno gotowana szynka.

Sałatka z kalafiorem, pestkami granatu i pistacjami
Składniki
- 1 szt. kalafior duży (ok. 800 g)
- 1 szt. cebula
- 80 ml oliwa
- natka pietruszki
- mięta
- estragon
- 1/2 szt. granat
- 40 g pistacje łuskane
- 1 łyżeczka kumin mielony (użyłem zataru)
- 1 1/2 łyżeczka sok z cytryny
- sól
Wykonanie
- Rozgrzać piekarnik do 200C (termoobieg)
- Na grubej tarce zetrzeć część kalafiora (jedną dużą różyczkę).
- Resztę kalafiora podzielić na różyczki ok. 3 cm. Wymieszać w misce razem z najmłodszymi liśćmi kalafiora i cebulą pokrojoną w plasterki. Polać oliwą i posypać solą.
- Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut. Powinny się zarumienić i zmięknąć. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
- Przełożyć upieczony kalafior do salaterki, dodać oliwę, posiekane zioła, przyprawy i posypać startym surowym kalfiorem. Wymieszać i podawać

Placki z kalafiora i szałwii
Składniki
- 1/3 szt. kalafior
- 1 szt. jajko
- 1-2 łyżki mąka
- 50 ml mleko
- szałwia kilka listków do posiekania i do usmażenia
- olej do smażenia
Wykonanie
- Surowego kalafiora zetrzeć na tarce lub posiekać w blenderze
- Jajko roztrzepać z mąką i mlekiem na rzadkie ciasto
- Dodać kalafiora oraz posiekane listki szałwii. Dokładnie wymieszać. Być może trzeba będzie nieco zagęścić mąką.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Na koniec usmażyć całe listki szałwii na chrupko i położyć na każdym z placków
- Opcjonalnie (w wersji nie wege) dodać do placków posiekany plaster gotowanej szynki