Kalafior, granat, pistacje, szałwia

Rozszerzając nieco formułę speculatio zainstalowałem w WordPressie dodatek pozwalający wyświetlać przepisy w ujednoliconej formie. Dzięki temu będzie odrobinę większy porządek. A może w przyszłości i jakiś indeks potraw. Kto wie, kto wie…

Ottolenghi wydaje się być takim kucharzem, którego przepisy otwierają wyobraźnię. Oczywiście warto podążać, za jego wskazówkami, ale czasami sens mają drobne zmiany, a nawet przemodelowanie całości. Wszystko jest indywidualne. Mimo, że lubię kwaskowość potraw, to muszę ograniczać czasami jego zapędy. Najważniejsza jest jednak wyobraźnia i to co robi ze składnikami. W moim przypadku oznacza to, że gdy czytam składniki, to już włącza mi się wyobraźnia i świecą oczy na sam pomysł.

Tak było z sałatką z kalafiora, pestkami granatu i pistacjami. Granat i pistacje. Czerwone i zielone. Do tego niedoceniany kalafior. Tym razem przepis pochodzi z Prosto, o której tylko wspomniałem.

Całość przepisu to połączenie kalafiora pieczonego z surowym. I tu właśnie konieczna jest pewna modyfikacja. Autor sugeruje, żeby użyć ⅓ surowego kalafiora do potrawy. Taka proporcja to zdecydowanie za dużo. Moim zdaniem wystarczy jedna duża różyczka (w przypadku mniejszego kalafiora). To będzie raczej ⅙ może ⅛. 

Zrobiłem jednak tak jak sugerował i zostałem ze startą miseczką surowego. Co można zrobić? Spróbujmy najprościej – zróbmy placuszki. Jajko, trochę mąki, posiekana szałwia i gotowe. Jako przekąska w sam raz. Czuć aromat kalafiorowy. W wersji nie wege, dobrze będzie pasowała tam wkrojona drobno gotowana szynka. 

Sałatka z kalafiorem, pestkami granatu i pistacjami

Yotam Ottolenghi/Prosto
Rodzaj Sałatki
Liczba osób 4 osoby

Składniki
  

  • 1 szt. kalafior duży (ok. 800 g)
  • 1 szt. cebula
  • 80 ml oliwa
  • natka pietruszki
  • mięta
  • estragon
  • 1/2 szt. granat
  • 40 g pistacje łuskane
  • 1 łyżeczka kumin mielony (użyłem zataru)
  • 1 1/2 łyżeczka sok z cytryny
  • sól

Wykonanie
 

  • Rozgrzać piekarnik do 200C (termoobieg)
  • Na grubej tarce zetrzeć część kalafiora (jedną dużą różyczkę).
  • Resztę kalafiora podzielić na różyczki ok. 3 cm. Wymieszać w misce razem z najmłodszymi liśćmi kalafiora i cebulą pokrojoną w plasterki. Polać oliwą i posypać solą.
  • Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut. Powinny się zarumienić i zmięknąć. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
  • Przełożyć upieczony kalafior do salaterki, dodać oliwę, posiekane zioła, przyprawy i posypać startym surowym kalfiorem. Wymieszać i podawać
Keyword granat, kalafior, pistacje, wegetariańska
Placki z kalafiora z szałwią

Placki z kalafiora i szałwii

GZalewski
Rodzaj przekąska
Liczba osób 2 osoby

Składniki
  

  • 1/3 szt. kalafior
  • 1 szt. jajko
  • 1-2 łyżki mąka
  • 50 ml mleko
  • szałwia kilka listków do posiekania i do usmażenia
  • olej do smażenia

Wykonanie
 

  • Surowego kalafiora zetrzeć na tarce lub posiekać w blenderze
  • Jajko roztrzepać z mąką i mlekiem na rzadkie ciasto
  • Dodać kalafiora oraz posiekane listki szałwii. Dokładnie wymieszać. Być może trzeba będzie nieco zagęścić mąką.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • Na koniec usmażyć całe listki szałwii na chrupko i położyć na każdym z placków
  • Opcjonalnie (w wersji nie wege) dodać do placków posiekany plaster gotowanej szynki
Keyword kalafior, wegetariańska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating