Go Back

Czarna soczewica ze szpinakiem

Total Time 5 hours 30 minutes
Kuchnia wegetariańska
Liczba osób 2 osoby

Składniki
  

  • 1/2 szklanki czarna soczewica
  • 1 szt cebula
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 20 dag młody szpinak
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sos cytrynowo-jogurtowy

  • 1 szklanka jogurt gęsty
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • 1/4 łyżeczka sól

Wykonanie
 

  • Zalej soczewicę wodą, tak żeby była na 2 palce ponad soczewicę. Posól 1/2 łyżeczką soli. Doprowadż do wrzenia pod przykryciem. Na bardzo wolnym ogniu gotuj ok. 20-25 min.
  • Gdy soczewica się gotuje, na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę pokrojoną w piórka. Odrobinę posól. Duś ją pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w trakcie gotowania soczewicy.
    Od czasu do czasu zamieszaj.
    Pod koniec gotowania, wlej ocet i niech odparuje i się zagęści.
  • Dodaj do cebuli ugotowaną soczewicę (odlewając nadmiar wody). Wymieszać i zdjąć z ognia.
  • Dodaj liście szpinaku, wymieszaj i przykryj
  • Zrób sos jogurtowo-cytrynowy: do jogurtu dodaj sok z cytryny, sól i wymieszaj. Rozsmaruj jogurt na talerzach. Na jogurt nakładaj soczewicę.