Zalej soczewicę wodą, tak żeby była na 2 palce ponad soczewicę. Posól 1/2 łyżeczką soli. Doprowadż do wrzenia pod przykryciem. Na bardzo wolnym ogniu gotuj ok. 20-25 min.
Gdy soczewica się gotuje, na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę pokrojoną w piórka. Odrobinę posól. Duś ją pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w trakcie gotowania soczewicy.Od czasu do czasu zamieszaj.Pod koniec gotowania, wlej ocet i niech odparuje i się zagęści.
Dodaj do cebuli ugotowaną soczewicę (odlewając nadmiar wody). Wymieszać i zdjąć z ognia.
Dodaj liście szpinaku, wymieszaj i przykryj
Zrób sos jogurtowo-cytrynowy: do jogurtu dodaj sok z cytryny, sól i wymieszaj. Rozsmaruj jogurt na talerzach. Na jogurt nakładaj soczewicę.