Cofnij

Sałatka z makaronu ryżowego z ogórkiem i makiem

Rodzaj Sałatki

Składniki
  

  • 60 ml ocet jabłkowy
  • 30 g drobny cukier
  • 1 szt czerwona cebula
  • imbir ok. 5 cm
  • 150 g makaron ryżowy, wstążki
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 szt jabłko Granny Smith
  • 1 szt ogórek duży
  • 2 szt czerwone chili
  • 15 g mięta liście
  • 15 g estragon liście
  • 1 łyżka mak

Wykonanie
 

  • Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Imbir obrać i pokroić w cieniutką "zapałkę".
  • Do miski dodać ocet i cukier, wymieszać, aż się rozpuści. Dodać cebulę i imbir, tak żeby płyn pokrył całość i zostawić co najmniej na 30 minut.
  • Połamać makaron na kawałki i ugotować według przepisu. Odcedzić, włożyć do miski i dodać łyżkę oliwy. Zostawić do ostygnięcia.
  • Z ogórka usunąć gniazda nasienne i pokroić na cieniutkie paski (ze skórką). Jabłko pokroić na cienkie cząstki. Posiekać zioła i chili na cienkie paseczki.
  • Dodać do makaronu wszystkie składniki, wymieszać. Dodać 2 łyżki oliwy, posolić. Posypać makiem