Cofnij

Tarta ze szparagami i truskawkami

Kuchnia wegetariańska

Składniki
  

ciasto

  • 200 g mąka pszenna
  • 125 g masło zimne
  • 4 łyżki zmielone migdały opcjonalnie: zmielone orzechy laskowe
  • 1 szt jajo
  • 1-2 łyżki zimna woda

nadzienie

  • 125 g śmietana 18 lub 22
  • 2 szt jaja
  • szparagi zielone cienkie
  • truskawki
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny

Wykonanie
 

  • Z mąki, posiekanego masła, jaja, migdałów/orzechów i wody, wyrobić jak najszybciej ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na min. 30 min.
  • Wymieszać śmietanę z jajami. Doprawić solą i pieprzem
  • Ugotować szparagi na parze. Poprzycinać końcówki tak, żeby można było je ułożyć promieniście w cieście
  • Formę do tart nasmarować masłem, rozwałkować ciasto i wyłożyć formę. Ponakłuwać ciasto widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec 15 min w 180C.
    Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 min.
  • Po tym czasie wylać na ciasto masę śmietanowo-jajeczną, rozłożyć szparagi i truskawki. Piec kolejne 15-20 minut.
  • Podawać skropione octem balsamicznym