Cofnij
Ośmiornica w sosie z awokado

Ośmiornica w sosie z awokado

Rodzaj Obiad

Składniki
  

  • 600 g macki ośmiornicy
  • 100 ml białe wino
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 szt awokado
  • 1/4 szt cytryna wyciśnięty sok
  • 1 szt żółtko jaja
  • 100 ml oliwa
  • 1/2 szt cebula
  • ostra papryka w proszku
  • sól
  • natka kolendry

Wykonanie
 

  • Ośmiornicę ugotować w wodzie i winie, z dodatkiem liści laurowych ok 20-30 minut. Odsączyć, krótko przesmażyć na oliwie z czosnkiem.
  • Do wyciśniętego soku z cytryny dodać awokado. Zmiksować. Dodać żółtko i miksować dalej dolewając powoli oliwę. Do masy wmieszać drobno pokrojoną cebulę, oraz posiekaną natkę, paprykę i sól.
    Podawać z ćwiartką cytryny.