Cofnij

Bakłażan na ostro

Rodzaj przekąska
Kuchnia Indyjska
Liczba osób 6

Składniki
  

  • 2 szt bakłażany
  • 400 g pomidorów z puszki lub dojrzałych bez skóry
  • 2,5 cm korzeń imbiru
  • 6 ząbków czosnek
  • oliwa lub olej
  • 1 łyżeczka nasiona kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczka czarnuszka
  • 1 łyżeczka kolendra mielona
  • 1/4 łyżeczka kurkuma
  • 1/4 łyżeczka pieprz cayenne
  • sól

Wykonanie
 

  • Pokroić bakłażana na kawałki (plastry i na pół), posypać solą i odstawić na 30 min. Po tym czasie opłukać i osuszyć.
  • Zmiażdżony czosnek, posiekany imbir i 1/3 pomidorów (świeże obrać ze skóry i posiekać) zmiksować na puree.
  • Na dużej patelni partiami smażyć na oleju bakłażana, aż się z obu stron zrumieni. Odstawić oo odsączyć.
  • Na niewielką ilość oleju wsypać nasiona kopru i czarnuszki. Przykryć i smażyć, aż nasiona popękają. Dodać puree z pomidorów, pozostałe pomidory oraz resztę przypraw. Smażyć ok. 5 minut. Dodać bakłażana i dusić jeszcze ok. 10 min.