Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Brukselka z tofu
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Rodzaj
Obiad
Liczba osób
4
osoby
Składniki
marynata
2
łyżki
slodki sos chili
1,5
łyżki
sos sojowy
3
łyżki
olej sezamowy
1
łyżeczka
ocet ryżowy
1
łyżka
sos klonowy
pozostałe składniki
150
g
twarde tofu
500
g
brukselka
olej słonecznikowy
do smażenia
dymka
pokrojona na plasterki
1/2
szt
mała czerwona chili
120
g
grzyby shiitake
w plasterkach
świeża kolendra
sezam
prażone nasiona
Uwagi
Wymieszać w miseczce składniki marynaty.
Dodać tofu pokrojone w kostkę (ok. 1 cm)
Brukselkę umyć, przyciąć u nasady i pokroić na 2-3 plastry wzdłuż.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć partiami brukselkę z odrobiną soli (ok. 2-3 min). Powinny się zrumienić, ale pozostać chrupkie.
Po usmażeniu brukselki, przesmażyć dymkę, chili i grzyby. Całość przełożyć do miski z brukselkami.
Na patelni usmażyć partiami tofu wyjęte z marynaty, po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do pozostałych składników i wymieszać
Dodać pozostałą z tofu marynatę oraz posiekaną kolendrę. Polać odrobiną oleju sezamowego.
Słowo kluczowe
wegetariańska