Go Back

Sałatka z kalafiorem, pestkami granatu i pistacjami

Yotam Ottolenghi/Prosto
Rodzaj Sałatki
Liczba osób 4 osoby

Składniki
  

  • 1 szt. kalafior duży (ok. 800 g)
  • 1 szt. cebula
  • 80 ml oliwa
  • natka pietruszki
  • mięta
  • estragon
  • 1/2 szt. granat
  • 40 g pistacje łuskane
  • 1 łyżeczka kumin mielony (użyłem zataru)
  • 1 1/2 łyżeczka sok z cytryny
  • sól

Wykonanie
 

  • Rozgrzać piekarnik do 200C (termoobieg)
  • Na grubej tarce zetrzeć część kalafiora (jedną dużą różyczkę).
  • Resztę kalafiora podzielić na różyczki ok. 3 cm. Wymieszać w misce razem z najmłodszymi liśćmi kalafiora i cebulą pokrojoną w plasterki. Polać oliwą i posypać solą.
  • Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut. Powinny się zarumienić i zmięknąć. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
  • Przełożyć upieczony kalafior do salaterki, dodać oliwę, posiekane zioła, przyprawy i posypać startym surowym kalfiorem. Wymieszać i podawać
Keyword granat, kalafior, pistacje, wegetariańska