Go Back
Koreańskie placuszki z grzybami enoki

Koreańskie placki z grzybami enoki

Sue Pressey/My Korean Kitchen
Rodzaj przekąska, śniadanie
Kuchnia azjatycka, koreańska
Liczba osób 2 osoby

Składniki
  

  • enoki/płomienica zimowa suszone, choć lepsze będą świeże
  • olej sezamowy
  • mąka do oprószenia
  • dymka
  • 1 szt. jajko
  • cebula nieduża
  • 1/2 papryka czerwona
  • papryka chili
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
 

  • Suszone grzyby moczymy godzinę w zimnej wodzie w lodówce. Odcinamy stwardniałe końcówki, z których wyrastają pojedyncze grzyby. Gotujemy około 10 minut. Osuszamy i posypujemy mąką. Skrapiamy olejem sezamowym. Przy świeżych odcinamy tylko dolne części
  • W miseczce mieszamy jajko z posiekaną drobno cebulką, papryką i chili. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z grzybami. [W oryginalnej wersji zamiast papryki jest marchew]
  • Smażymy na patelni niewielkie placuszki. W zasadzie można też usmażyć je jako omlet.