Go Back
Sałata z buraków, pomarańczy i oliwek

Sałatka z buraków, pomarańczy i czarnych oliwek

Yotam Ottolenghi/Obfitość
Rodzaj Sałatki
Kuchnia śródziemnomorska
Liczba osób 2 osoby

Składniki
  

  • 2 buraki średniej wielkości
  • 3 pomarańcze
  • 1 cykoria najlepiej radicchio
  • 1/2 czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka woda z kwiatu pomarańczy
  • 1 1/2 łyżeczka ocet z czerwonego wina

Wykonanie
 

  • Buraki ugotować w wodzie, ok. 1-2 godzin (w szybkowarze około 20 minut).
  • Po wystygnięciu obrać i pokroić w łódeczki (czyli na ok. 8-12 części).
  • Powycinać cząstki pomarańczy i usunąć całkowicie albedo.
  • Cykorię pokroić, wszystko razem rozłożyć w miseczkach.
  • Z oleju, wody pomarańczowej, octu, soli i pieprzu przygotować winegret. Polać sałatę, delikatnie wymieszać, posypać natką .
Keyword wegetariańska