Go Back
Kalafior z cheddarem i gorczycą

Kalafior z cheddarem i gorczycą

Rodzaj kolacja, Obiad

Składniki
  

  • 1 szt kalafior podzielony na średnie różyczki
  • 30 g masła
  • 1 szt. cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1,5 łyżeczka kumin nasiona
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka gorczyca biała w proszku
  • 2 szt chili zielone (mniej, jeśli nie ma być ostre)
  • 3/4 łyżeczka czarna gorczyca
  • 200 ml śmietana
  • 120 g cheddar dojrzały
  • 15 g tarta bułka
  • natka pietruszki posiekana

Wykonanie
 

  • Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 180C
  • Kalafior ugotować na parze przez 5-7 minut. Wyjąć do ostudzenia
  • Na patelni lub w żaroodpornym naczyniu roztopić masło i przez kilka minut smażyć cebulę. Dodać kumin, curry, gorczycę w proszku oraz chili. Smażyć, mieszając 4 minuty. Dosypać czarną gorczycę, podgrzewać przez chwilę. Dolać śmietanę, 3/4 cheddara i 1/2 łyżeczki soli. Zagotować do rozpuszczenia sera. Dodać kalafior, delikatnie przemieszać i chwilę poddusić.
  • Przełożyć z patelni do naczynia do zapiekania. Posypać pozostałym startym serem wymieszanym z bułką tartą i natką. Piec ok. 8 minut. Po tym czasie zapiec jeszcze 4 minuty pod grillem. Po wyjęciu zostawić na 5 minut do przestygnięcia.