Go Back
Placki z kalafiora z szałwią

Placki z kalafiora i szałwii

GZalewski
Rodzaj przekąska
Liczba osób 2 osoby

Składniki
  

  • 1/3 szt. kalafior
  • 1 szt. jajko
  • 1-2 łyżki mąka
  • 50 ml mleko
  • szałwia kilka listków do posiekania i do usmażenia
  • olej do smażenia

Wykonanie
 

  • Surowego kalafiora zetrzeć na tarce lub posiekać w blenderze
  • Jajko roztrzepać z mąką i mlekiem na rzadkie ciasto
  • Dodać kalafiora oraz posiekane listki szałwii. Dokładnie wymieszać. Być może trzeba będzie nieco zagęścić mąką.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • Na koniec usmażyć całe listki szałwii na chrupko i położyć na każdym z placków
  • Opcjonalnie (w wersji nie wege) dodać do placków posiekany plaster gotowanej szynki
Keyword kalafior, wegetariańska