Robię ją w zasadzie tylko raz w sezonie. Czasami jest łatwiej, bo szparagi już zniknęły ze sklepów, a dojrzałych truskawek jeszcze nie ma, czasami – jak w tym roku – oba składniki są w doskonałej jakości w tym samym czasie.
Zerkam na datę zapisanego przepisu. Mam go od 2005 roku, wtedy znalazłem go na blogu (nieznanej jeszcze tak bardzo) Clotilde Dusoulier – Chocolate and Zucchini. Uwielbiam wykorzystywać owoce w pozornie nieoczywisty sposób (a nie tylko do deserów), więc ten przepis przyciągnął moją uwagę natychmiast.
Największym kłopotem jest zawsze ułożenie szparagów, i truskawek. Tym razem nawet myślałem, żeby położyć równolegle i naprzemiennie – raz główką do dołu, raz do góry, ale uznałem, że nie będzie się sprawiedliwie kroić i nie zawsze może przypaść w porcji właśnie główka szparagowa.

Tarta ze szparagami i truskawkami
Składniki
ciasto
- 200 g mąka pszenna
- 125 g masło zimne
- 4 łyżki zmielone migdały opcjonalnie: zmielone orzechy laskowe
- 1 szt jajo
- 1-2 łyżki zimna woda
nadzienie
- 125 g śmietana 18 lub 22
- 2 szt jaja
- szparagi zielone cienkie
- truskawki
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny
Wykonanie
- Z mąki, posiekanego masła, jaja, migdałów/orzechów i wody, wyrobić jak najszybciej ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na min. 30 min.
- Wymieszać śmietanę z jajami. Doprawić solą i pieprzem
- Ugotować szparagi na parze. Poprzycinać końcówki tak, żeby można było je ułożyć promieniście w cieście
- Formę do tart nasmarować masłem, rozwałkować ciasto i wyłożyć formę. Ponakłuwać ciasto widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec 15 min w 180C.Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 min.
- Po tym czasie wylać na ciasto masę śmietanowo-jajeczną, rozłożyć szparagi i truskawki. Piec kolejne 15-20 minut.
- Podawać skropione octem balsamicznym