tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

To już niemal ostatnia chwila, gdy można robić tę tartę. Moment, gdy pomidory mają aromat, smak, słodycz i wszystko to, co sprawia, że są pomidorami. Uwielbiam to połączenie pasty z suszonych pomidorów, dużych pomidorów, zwykłych, malinowych lub “byczych serc” i maleńkich koktajlowych. W każdym jest nieco inna nuta.

Bez względu na to czy zrobię całą blachę, czy tylko połowę zwykle wystarcza dla dwóch osób. W przypadku większej liczby trzeba się niechętnie dzielić.

W wersji wege oczywiście można zrezygnować z salami.

tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

Rodzaj kolacja
Liczba osób 4 osoby

Składniki
  

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 3 łyżki pasta z suszonych pomidorów
  • 250 g pomidorów pokrojonych w grube plastry
  • 150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • rozmaryn
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka ocet balsamiczny
  • żółtko
  • 125 dag salami posiekane w paseczki
  • sól i pieprz

Wykonanie
 

  • Rozgrzać piekarnik do 190C. Ciasto francuskie rozwałkować (lub rozwinąć) na prostokąt.
  • Posmarować ciasto pastą z suszonych pomidorów zostawiając brzeg o szerokości 2-3 cm. Ułożyć na paście plastry pomidorów, posypać połówkami pomidorków koktajlowych i posiekanym rozmarynem. Skropić oliwą i octem balsamicznym.
  • Brzegi ciasta posmarować żółtkiem jaja. Piec ok. 10 minut (na niskim poziomie piekarnika). Posypać salami, piec jeszcze 10-15 minut.
  • Wyjąć tartę z piekarnika, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i posypać tymiankiem.
Keyword pomidory, tarta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating