Mamy wiosenną eksplozję kolorów. Drzewa i krzewy kwitną biało, różowo, żółto w przeróżnych odcieniach. Do tego zieleń w dziesiątkach wariantów. Zanim jednak pojawią się nasze owoce, warto dopasować się do tych kolorów. Trafiłem w sklepie na mango. Po lekkim dotknięciu miałem przekonanie, że będzie doskonale dojrzałe. Do tego awokado, granat (dzięki Ottolenghiemu), i to co istotne w sałatach owocowych, pieprz, pieprz, pieprz.
Oprócz tego ser pleśniowy, jaki kto lubi, garść orzechów i już…

Sałatka z mango, awokado i sera pleśniowego
Składniki
- 1 szt mango
- 1 szt awokado
- 1/2 szt granat pestki
- 150 g gorgonzola albo inny dowolny ser pleśniowy
- liście różnych sałat
- orzechy włoskie prażone (opcjonalnie pini)
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka syrop klonowy ew. miód
- pieprz czarny
Wykonanie
- Liście sałaty wyłożyć na talerze. Wymieszać z pokrojonymi w kostkę: mango, awokado i serem. Dodać pestki granatów
- Wymieszać oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy. Polać sałatę, wymieszać, posypać orzechami i pieprzem