Sałatka z mango, awokado i sera pleśniowego.

Mamy wiosenną eksplozję kolorów. Drzewa i krzewy kwitną biało, różowo, żółto w przeróżnych odcieniach. Do tego zieleń w dziesiątkach wariantów. Zanim jednak pojawią się nasze owoce, warto dopasować się do tych kolorów. Trafiłem w sklepie na mango. Po lekkim dotknięciu miałem przekonanie, że będzie doskonale dojrzałe. Do tego awokado, granat (dzięki Ottolenghiemu), i to co istotne w sałatach owocowych, pieprz, pieprz, pieprz.

Oprócz tego ser pleśniowy, jaki kto lubi, garść orzechów i już…

Sałatka z mango, awokado i sera pleśniowego

Rodzaj Sałatki

Składniki
  

  • 1 szt mango
  • 1 szt awokado
  • 1/2 szt granat pestki
  • 150 g gorgonzola albo inny dowolny ser pleśniowy
  • liście różnych sałat
  • orzechy włoskie prażone (opcjonalnie pini)
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • 1 łyżka syrop klonowy ew. miód
  • pieprz czarny

Wykonanie
 

  • Liście sałaty wyłożyć na talerze. Wymieszać z pokrojonymi w kostkę: mango, awokado i serem. Dodać pestki granatów
  • Wymieszać oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy. Polać sałatę, wymieszać, posypać orzechami i pieprzem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating