Brukselka z tartą bułką jest w porządku. No, ale ileż można!
Sałatkę z pomelo z Łatwej kuchni tajskiej Kena Homa bardzo lubię, więc ta z brukselką wydawała się naturalnym wyborem. Niesłychanie świeża i aromatyczna. Na te zimowe dni dająca trochę złudzeń letniego świata.

Pieczona brukselka z pomelo i anyżem
Składniki
- 100 g cukier
- 2 kawałki cynamon
- 5 szt anyż - gwiazdki
- 3 łyżki sok z cytryny
- 1 szt pomelo ok. 0,9 kg
- 60 dag brukselka
- 25 dag szalotka
- oliwa z oliwek
- kolendra liście
- sól, pieprz
Wykonanie
- W rondelku zagotować 100 ml wody z cukrem, cynamonem i anyżem, aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę soku z cytryny, zostawić do ostygnięcia.
- Obrać pomelo z błonek i podzielić na kawałki wielkości kęsa. Włożyć do miski i zalać wystudzonym syropem. Odstawić na co najmniej godzinę.
- W dużym garnku zblanszować brukselki i szalotki przez ok. 2 minuty. Odcedzić, przepłukać zimną wodą, wysuszyć. Brukselki pokroić na pół, szalotki na połówki lub ćwiartki. Rozłożyć na blasze do pieczenia, polać oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć. Piec ok. 20 minut w 220 C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
- Odcedzić pomelo, zachowując marynetę. Wymieszać pomelo z brukselką, szalotką i liśćmi kolendry. Dodać 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, łyżkę marynaty i sól. Delikatnie wymieszać.