Pieczona brukselka z pomelo i anyżem

Brukselka z tartą bułką jest w porządku. No, ale ileż można!

Sałatkę z pomelo z Łatwej kuchni tajskiej Kena Homa bardzo lubię, więc ta z brukselką wydawała się naturalnym wyborem. Niesłychanie świeża i aromatyczna. Na te zimowe dni dająca trochę złudzeń letniego świata.

Pieczona brukselka z pomelo i anyżem

Rodzaj kolacja
Kuchnia wegetariańska
Liczba osób 4

Składniki
  

  • 100 g cukier
  • 2 kawałki cynamon
  • 5 szt anyż - gwiazdki
  • 3 łyżki sok z cytryny
  • 1 szt pomelo ok. 0,9 kg
  • 60 dag brukselka
  • 25 dag szalotka
  • oliwa z oliwek
  • kolendra liście
  • sól, pieprz

Wykonanie
 

  • W rondelku zagotować 100 ml wody z cukrem, cynamonem i anyżem, aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę soku z cytryny, zostawić do ostygnięcia.
  • Obrać pomelo z błonek i podzielić na kawałki wielkości kęsa. Włożyć do miski i zalać wystudzonym syropem. Odstawić na co najmniej godzinę.
  • W dużym garnku zblanszować brukselki i szalotki przez ok. 2 minuty. Odcedzić, przepłukać zimną wodą, wysuszyć. Brukselki pokroić na pół, szalotki na połówki lub ćwiartki. Rozłożyć na blasze do pieczenia, polać oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć. Piec ok. 20 minut w 220 C.
    Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
  • Odcedzić pomelo, zachowując marynetę. Wymieszać pomelo z brukselką, szalotką i liśćmi kolendry. Dodać 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, łyżkę marynaty i sól. Delikatnie wymieszać.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating