Pasta z dyni i tahini

Dawno nie było nic do jedzenia, a że sezon dyniowy w pełni, to pasta z dyni z dodatkiem tahini i jogurtu. Autor – Yotam Ottolenghi  sugeruje dynię piżmową. Ja wykorzystałem odmianę Futsu Black , która świetna jest do pieczenia.

W zależności od tego, jak bardzo lubimy tahini można dodać więcej. Na fotce ilustracyjnej powyżej, wersja śniadaniowa.

Pasta z dyni i tahini

Yotam Ottolenghi
Rodzaj przekąska
Kuchnia śródziemnomorska

Składniki
  

  • 1,2 kg dynia
  • 5 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 70 g jasna pasta tahini
  • 120 g jogurt gęsty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sezam (biały i czarny zmieszane)
  • 1,5 łyżeczki syrop daktylowy ew. melasa z granatem/inny słodki syrop
  • 2 łyżki natka kolendry opcjonalnie

Wykonanie
 

  • Rozgrzej piekarnik do 200C
  • Obrać dynię ze skórki, pokroić w kawałki. Włożyć do brytfanki. Polać dokładnie oliwą, cynamonem i solą. Przykryć folią aluminiową i piec 40-60 min (w zależności od dyni). Po upieczeniu wystawić do ostygnięcia
  • Przełożyć dynię do robota, dodać tahini, jogurt i czosnek. Niezbyt długi miksować. Pasta nie powinna być zbyt gładka. Opcjonalnie wystarczy tłuczek do ziemniaków.
  • Masę rozsmarować na talerzykach, posypać ziarnami sezamu, skropić syropem i posiekaną kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating