Wypatrzyłem na półce w sklepie makaron z dodatkiem olejku cytrynowego. W zasadzie od samego początku wiedziałem, że trzeba go zrobić najprościej, jak się da, czyli w lekkim sosie cytrynowym. Bez soku cytrynowego, żeby nie był zbyt kwaskowy, tylko z samą skórką dla aromatu.

Spahetti w sosie cytrynowym
Składniki
- 200 g spaghetti
- 1/2 kubka śmietany
- 1/3 kubka wywaru drobiowego w wersji wege może być warzywny
- 1/2 łyżki startej drobno skórki cytrynowej
- skórka cytrynowa w paseczkach do przybrania
- 1 łyżka natka pietruszki posiekana
- 1 łyżka szczypiorek posiekany
Wykonanie
- Ugotować makaron al dente. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić z powrotem w garnku.
- W trakcie gotowania makaronu, dodać do rondelka śmietanę, wywar i skórkę cytrynową. Gotować mieszając ok. 10 minut, aż nieco zgęstnieje
- Wymieszać makron z sosem. Po wyłożeniu na talerze, posypać natką, szczypiorkiem i skórką cytrynową. Oprószyć pieprzem