Makaron w sosie cytrynowym

Wypatrzyłem na półce w sklepie makaron z dodatkiem olejku cytrynowego. W zasadzie od samego początku wiedziałem, że trzeba go zrobić najprościej, jak się da, czyli w lekkim sosie cytrynowym. Bez soku cytrynowego, żeby nie był zbyt kwaskowy, tylko z samą skórką dla aromatu.

Spaghetti w sosie cytrynowym

Spahetti w sosie cytrynowym

Rodzaj Obiad
Kuchnia włoska
Liczba osób 2 osoby

Składniki
  

  • 200 g spaghetti
  • 1/2 kubka śmietany
  • 1/3 kubka wywaru drobiowego w wersji wege może być warzywny
  • 1/2 łyżki startej drobno skórki cytrynowej
  • skórka cytrynowa w paseczkach do przybrania
  • 1 łyżka natka pietruszki posiekana
  • 1 łyżka szczypiorek posiekany

Wykonanie
 

  • Ugotować makaron al dente. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić z powrotem w garnku.
  • W trakcie gotowania makaronu, dodać do rondelka śmietanę, wywar i skórkę cytrynową. Gotować mieszając ok. 10 minut, aż nieco zgęstnieje
  • Wymieszać makron z sosem. Po wyłożeniu na talerze, posypać natką, szczypiorkiem i skórką cytrynową. Oprószyć pieprzem
Keyword makaron

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating