W zasadzie, po ostatnich wpisach związanych z książkami kulinarnymi, czemu od czasu do czasu nie zamieścić jakiegoś przepisu?
Bardzo letnia, bardzo świeża. Pasująca do upałów.
Składniki na 2 porcje:
- Wędzona troć (ok. 30 dag)
- Czerwona cebula
- Mieszanka sałat
- pomidory (1-2 duże ) lub pomidorki koktajlowe
Sos:
- maliny (25 dag)
- oliwa z oliwek (1/4 szklanki)
- ocet z białego wina (1-2 łyżki)
- chili (suszona, albo 1/4 łyżeczki ostrej pasty)
- czosnek (2 ząbki)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na sałacie ułożyć pomidory, pokrojoną w półplasterki cebulę, i kawałki troci.
W rondelku wymieszać 2/3 malin z oliwą, octem i zmiażdżonym czosnkiem. Na wolnym ogniu rozgrzać, aż maliny się rozpadną. Ciepły sos odstawić, dokładnie wymieszać trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem. Polać składniki sałatki.
Na wierzchu posypać pozostałymi malinami i oprószyć pieprzem.