Czarna soczewica ze szpinakiem

Na półce sklepowej leżała czarna soczewica. Nigdy nie jadłem i ciekawiło mnie, jak smakuje. Nie miałem pojęcia co i kiedy z niej zrobię. Po przyjściu do domu zacząłem szukać przepisów i od razu wpadł mi w oko ten ze szpinakiem.

Mam ostatnio jakąś niebywałą ochotę na świeży szpinak (nie zamieszczałem przepisu z ciecierzycą, może nadrobię), więc cały czas mam zapas w lodówce. W tym przepisie nie ma wielkiej filozofii – szpinak, cebula, jogurt. No i czarna soczewica. Całość do przygotowania w 30 minut, przez większość czasu wszystko samo się gotuje.

Efekt zaskakująco pyszny. Staję się fanem czarnej soczewicy.

Czarna soczewica ze szpinakiem

Łączny czas 5 godziny 30 minuty
Kuchnia wegetariańska
Liczba osób 2 osoby

Składniki
  

  • 1/2 szklanki czarna soczewica
  • 1 szt cebula
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 20 dag młody szpinak
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sos cytrynowo-jogurtowy

  • 1 szklanka jogurt gęsty
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • 1/4 łyżeczka sól

Wykonanie
 

  • Zalej soczewicę wodą, tak żeby była na 2 palce ponad soczewicę. Posól 1/2 łyżeczką soli. Doprowadż do wrzenia pod przykryciem. Na bardzo wolnym ogniu gotuj ok. 20-25 min.
  • Gdy soczewica się gotuje, na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę pokrojoną w piórka. Odrobinę posól. Duś ją pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w trakcie gotowania soczewicy.
    Od czasu do czasu zamieszaj.
    Pod koniec gotowania, wlej ocet i niech odparuje i się zagęści.
  • Dodaj do cebuli ugotowaną soczewicę (odlewając nadmiar wody). Wymieszać i zdjąć z ognia.
  • Dodaj liście szpinaku, wymieszaj i przykryj
  • Zrób sos jogurtowo-cytrynowy: do jogurtu dodaj sok z cytryny, sól i wymieszaj. Rozsmaruj jogurt na talerzach. Na jogurt nakładaj soczewicę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating