Na półce sklepowej leżała czarna soczewica. Nigdy nie jadłem i ciekawiło mnie, jak smakuje. Nie miałem pojęcia co i kiedy z niej zrobię. Po przyjściu do domu zacząłem szukać przepisów i od razu wpadł mi w oko ten ze szpinakiem.
Mam ostatnio jakąś niebywałą ochotę na świeży szpinak (nie zamieszczałem przepisu z ciecierzycą, może nadrobię), więc cały czas mam zapas w lodówce. W tym przepisie nie ma wielkiej filozofii – szpinak, cebula, jogurt. No i czarna soczewica. Całość do przygotowania w 30 minut, przez większość czasu wszystko samo się gotuje.
Efekt zaskakująco pyszny. Staję się fanem czarnej soczewicy.

Czarna soczewica ze szpinakiem
Składniki
- 1/2 szklanki czarna soczewica
- 1 szt cebula
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 20 dag młody szpinak
- oliwa z oliwek
- sól
Sos cytrynowo-jogurtowy
- 1 szklanka jogurt gęsty
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1/4 łyżeczka sól
Wykonanie
- Zalej soczewicę wodą, tak żeby była na 2 palce ponad soczewicę. Posól 1/2 łyżeczką soli. Doprowadż do wrzenia pod przykryciem. Na bardzo wolnym ogniu gotuj ok. 20-25 min.
- Gdy soczewica się gotuje, na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę pokrojoną w piórka. Odrobinę posól. Duś ją pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w trakcie gotowania soczewicy.Od czasu do czasu zamieszaj.Pod koniec gotowania, wlej ocet i niech odparuje i się zagęści.
- Dodaj do cebuli ugotowaną soczewicę (odlewając nadmiar wody). Wymieszać i zdjąć z ognia.
- Dodaj liście szpinaku, wymieszaj i przykryj
- Zrób sos jogurtowo-cytrynowy: do jogurtu dodaj sok z cytryny, sól i wymieszaj. Rozsmaruj jogurt na talerzach. Na jogurt nakładaj soczewicę.