Tytułowe połączenie, czyli cebula plus pomarańcze wciąż dla niektórych bywa zaskoczeniem. Tymczasem to wyjątkowo klasyczne śródziemnomorskie połączenie. Wystarczy dodać jeszcze trochę czarnych oliwek, winegret z dodatkiem soku z pomarańczy i letnie orzeźwienie gotowe.
Najbardziej uciążliwą czynnością jest oczywiście obranie samych pomarańczy i pozbycie się wszystkich skórek z miąższu. Jeśli owoce są dojrzałe, wystarczy je okroić ze skóry tak jak jabłko, później zaś ostrym nożem wycinać, czy raczej wyłuskiwać kolejne cząsteczki spomiędzy białych elementów.
W Obfitości Ottolenghi przedstawia nieco inną wariację na temat tego połączenia, dokładając ugotowane buraki oraz cykorię. Naturalnie buraki oraz pomarańcze również często pojawiają się w różnego rodzaju sałatach.
Zamysł Yotama Ottolenghi był zdaje się taki, żeby pobawić się czerwienią. Bo oprócz buraków, czerwonej cebuli, octu z czerwonego wina jest jeszcze czerwona cykoria (radicchio). Tej niestety nie miałem, więc skorzystałem ze zwykłej. Całość skropiona winegretem, który został urozmaicony wodą z kwiatów pomarańczy. Ta zaś wyjątkowo aromatycznie pachnie, co sprawia, że całość więc wychodzi letnia i egzotyczna. Mimo banalnych buraków. Może należy jednak je docenić idąc śladem ekscentrycznego cyrkowca Sergieja Bobinskiego z filmu Koralina i tajemnicze drzwi (reż. Henry Selick).

Sałatka z buraków, pomarańczy i czarnych oliwek
Składniki
- 2 buraki średniej wielkości
- 3 pomarańcze
- 1 cykoria najlepiej radicchio
- 1/2 czerwona cebula
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka woda z kwiatu pomarańczy
- 1 1/2 łyżeczka ocet z czerwonego wina
Wykonanie
- Buraki ugotować w wodzie, ok. 1-2 godzin (w szybkowarze około 20 minut).
- Po wystygnięciu obrać i pokroić w łódeczki (czyli na ok. 8-12 części).
- Powycinać cząstki pomarańczy i usunąć całkowicie albedo.
- Cykorię pokroić, wszystko razem rozłożyć w miseczkach.
- Z oleju, wody pomarańczowej, octu, soli i pieprzu przygotować winegret. Polać sałatę, delikatnie wymieszać, posypać natką .