Bakłażan na ostro

Bakłażan na ostro

Próbuję sobie przypomnieć jakąś wersję bakłażana, której nie lubię i mi nie wychodzi. Choć u nas dominuje w zasadzie w sklepach jeden gatunek, zaś praktycznie nie pojawiają się niesłychanie delikatne białe lub jasnofioletowe, wystarczają mi w zupełności. Dzisiejszy przepis należy do moich ulubionych. Prosty, aromatyczny, przepyszny. Z książki Szczypta smaku…Indie, wydanej lata temu przez Wega Delbana Polska – wydawnictwa, które pojawiło się na chwilę, wydało kilka niezłych książek kucharskich i … szybko wylądowały w taniej książce, a wydawca się zamknął.

W każdym razu od pierwszego razu, gdy zrobiłem to danie, zawsze mam w kuchni nasiona kopru włoskiego.

 

Bakłażan na ostro

Rodzaj przekąska
Kuchnia Indyjska
Liczba osób 6

Składniki
  

  • 2 szt bakłażany
  • 400 g pomidorów z puszki lub dojrzałych bez skóry
  • 2,5 cm korzeń imbiru
  • 6 ząbków czosnek
  • oliwa lub olej
  • 1 łyżeczka nasiona kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczka czarnuszka
  • 1 łyżeczka kolendra mielona
  • 1/4 łyżeczka kurkuma
  • 1/4 łyżeczka pieprz cayenne
  • sól

Wykonanie
 

  • Pokroić bakłażana na kawałki (plastry i na pół), posypać solą i odstawić na 30 min. Po tym czasie opłukać i osuszyć.
  • Zmiażdżony czosnek, posiekany imbir i 1/3 pomidorów (świeże obrać ze skóry i posiekać) zmiksować na puree.
  • Na dużej patelni partiami smażyć na oleju bakłażana, aż się z obu stron zrumieni. Odstawić oo odsączyć.
  • Na niewielką ilość oleju wsypać nasiona kopru i czarnuszki. Przykryć i smażyć, aż nasiona popękają. Dodać puree z pomidorów, pozostałe pomidory oraz resztę przypraw. Smażyć ok. 5 minut. Dodać bakłażana i dusić jeszcze ok. 10 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating